fbpx

2023 Lakberendezési trendjei: íme a top 10-es lista

Lakberendezési trendek 2023

Őszintén remélem, hogy a 2023-as év egy igazán kreatív, felszabadító, és lényegesen szabadabb év lesz, mint az előző évek. Az évek óta tartó koronavírus járvány és a közelben dúló háború nagyban rányomta a bélyegét a magyar otthonokra, és a lakberendezési szokásainkra is. Míg 2018-2019-ben a nagy tömegeknek tetsző, neutrális, semleges, szürke-fehér minimalista lázban égtünk; a járvány beköszöntével mindenki kicsit befelé kezdett fordulni: fontosabb lett a saját otthonunk, és a saját egyéniségünk kifejezése, amiben a leginkább biztonságban érezzük magunkat.
2023-as lakberendezési trend jóslataim szerint ez az irányvonal most jópár évre megveteti majd a lábát.

1 | Természtes anyagok használata

Habár a természetes anyagok soha nem mennek ki a divatból; azt hiszem most igazán a virágkorukat élik. A környezettudatosság egyre nagyobb teret nyer, a természetes anyagok használata pedig a lelkünknek is jobban esik az otthonunkban. A fa anyagok, a kvarzit, a márvány, a puha pamutok abszolút előnybe kerülnek a mesterséges (pl. fém, műanyag és üveg) felületekkel szemben. 

2 | Az otthon és a természet kapcsolata

Valószínűleg a koronavírus maradéka, de én nagyon szeretem. A természet kapcsolata, a saját erkély, terasz vagy kert lehetősége felértékelődött a hosszú karantén időszakok során. Akinek van lehetősége, érdemes összekötni a külső és belső tereket, fizikailag és látványban is. Például futtassuk ki a nappali padlóburkolatát a teraszra, ameddig a szem ellát. 😉

3 | Összefüggőbb életterek

Az összefüggőbb életterek a belső terekben is továbbra is népszerűek maradnak. A gazdasági helyzet miatt az ingatlan árak az egekbe emelkedted. Ugyanannyi pénzért már sokkal kisebb és szűkösebb házakat tudunk vásárolni, és egyre fontosabb hogy ezeket ne szabdaljuk tovább sok pici apró helyiségre. Amit tudunk, kössük össze; jöhetnek az amerikai konyhás nappalik, a térbe helyezett dolgozó sarkok, a hálószobából nyíló fürdőszobák, és a besétálós zuhanyzók.  

Lakberendezés, design - trendek

4 | Organikus formák a szögletes helyett

A hosszú évek óta hódító szögletes, kocka hatású szürke-fekete-fehér vonalak helyett erőre kapnak az ívesebb, barátságosabb formák és vonalvezetések. Jöhet a kerek étkező asztal, az íves állólámpa, a lekerekített sarkok és az organikus minták.  

5 | Sokkal több szín

Oh yess. A szürke-fehér-antracit láz lecsengésében van, 2023-ban színesednek az ingatlanok. Sőt. Azok az ügyfeleim, akik korábban szürke design-t választottak, most sorban állnak az újratervezésért: immáron színekkel. Valószínűleg ez a jelenség is összefügg az elmúlt évek gazdasági-társadalmi trendjeivel. Egyrészt, ahogy befelé fordultunk, és több időt töltöttünk a lakásban, egyre fontosabb lett, hogy otthonosan érezzük magunkat, és a belső tereink saját egyéniségünket tükrözzék. Másrészt, ha a társadalmi trendeket nézzük, nem kérdés, hogy a 21. század saját egyediségünk és érzéseink felvállalásáról szól. (Én már csak Netflix generációnak hívom, és szerintem ezzel mindent elmondtam.) 

6 | Bátrabb és élénkebb színek

Ha már a színeknél tartunk, fontos kiemelni hogy a színhasználatból sem mindegy, hogy milyet választunk. 2023 abszolút az élénkebb színek előtérbe helyezéséről szól , erről árulkodik a Pantone 2023 év színe: az élénk Magenta [Viva Magenta 18-1750]

Az év színe 2023

7 | Arany, bronz, és sárgaréz

Végre jöhet a személyes kedvencem. Ahogy a színek is bátrabbak, teltebbek, és melegebbek lesznek, úgy a fémek is. Az évtizedek óta hódító ezüst-króm csaptelepek, fogantyúk és lámpák világából elmozdolunk kicsit a színesfémek felé. Habár sokan giccsesnek tartják például az arany fogantyúkat, egyáltalán nem kell tőle megijedni, csak tudni kell ügyesen használni. Nem mindegy hogy hova tesszük, mennyit, és milyen felületkezeléssel. 

8 | Bátrabb kontrasztok

Bátrabb kontrasztokkal mindig jobban kifejezhető az egyéniség. Nem meglepő, hogy a fehér csempés fürdőszobába elhelyezett fehér szaniterek, a fehér szekrényekkel nem nyújtanak túl izgalmas látványt, és nem is biztos hogy a te egyéniséged jól érzi magad benne. Sokan azért nem használnak sötét színeket, mert azt gondolják hogy az „szűkíti a teret”. Ez így ebben a formában nem igaz. Jöhet a fekete, sötétzöld, sötétkék, a kontrasztok nagyon jól mutatnak; csak tudni kell hogy hova és mennyit pakolunk belőle. Ha elakadunk, keressünk fel egy lakberendezőt. 😉

9 | Textúrák előtérben

Ahogy a saját egyéniségünk és kreativitásunk előtérbe kerül, úgy lesznek egyre érdekesebbek a terek a textúrák használatában is. Hiszen a tereket nemcsak a színekkel, de a textúrákkal is érdekesebbé tehetjük. Míg belsőépítészetben egy térben megjelenik a beton, a fa, a márvány, a réz, de a lakberendezésben egész kicsiben is kipróbálhatjuk: tegyünk egymás mellé egy bőr, egy rattan, és egy horgolt díszpárnát. Máris sokkal izgalmasabb és dinamikusabb lesz a tér. 

10 | Játékosság

Végül de nem utolsó sorban a kreativitás egyik formája a játékosság. Legyünk bátrabbak és egyedibbek 2023-ban: jöhet egy újrahasznosított bútordarab, egy állatmintás tapéta, egy utazásról hozott emléktárgy becsempészve az enteriőrbe. Bármi ami az egyéniségünkhöz illik, és jól érezzük magunkat tőle, annak helye van az otthonunkban.  

Érdekel a Lakberendező Karrier?

„Kezdeti Lépések egy profi Lakberendező Karrier felé” – ingyenes mini tréning:

Küldetésem

“Küldetésem, hogy motivációt, bátorságot, és magabiztos tudást adjak minden tervezőnek saját profi Designer Karrierje felépítésében.”

Korábbi tartalmaim

Kövess a közösségi médiában!