fbpx

2024 Lakberendezési trendjei – íme a Top 10-es lista

A lakberendezési trendek – csakúgy mint a divatirányzatok – dinamikusan változnak, és óriási hatással vannak nemcsak a design szakemberekre, hanem az enteriőrökbe beépülve az érzéseinkre, a hangulatunkra és az életminőségünkre is. Habár a lakberendezési trendek nem változnak annyira gyorsan, mint a divatirányzatok, érdemes őket minden évben nyomon követni, hogy egy kis frissességet, aktualitást tudjunk csempészni az otthonunkba. Íme a Top 10-es lista, ami a 2024-es évben meghatározó trend lesz a lakberendezésben

A lakberendezési trendek – csakúgy mint a divatirányzatok – dinamikusan változnak, és óriási hatással vannak nemcsak a design szakemberekre, hanem az enteriőrökbe beépülve az érzéseinkre, a hangulatunkra és az életminőségünkre is. Habár a lakberendezési trendek nem változnak annyira gyorsan, mint a divatirányzatok, érdemes őket minden évben nyomon követni, hogy egy kis frissességet, aktualitást tudjunk csempészni az otthonunkba. Íme a Top 10-es lista, ami a 2024-es évben meghatározó trend lesz a lakberendezésben

| #01 Viszlát szürke, helló földszínek !

A 2024-es év egyik legmeghatározóbb jelensége, hogy idén már végleg búcsút mondhatunk a szürke-fehér láznak. Ez nem azt jelenti, hogy aki 2010 után épített újépítésű otthont – valószínűleg szürke-fehér falakkal és antracit színű nyílászárókkal – az most azonnal kezdjen újrafesteni. De az tény, hogy a közel egy évtizeden át hódító minimalista, kicsit színtelen színvilágot egyértelműen felváltják a meleg földszínek.: a szürke helyett jöhetnek a bézs színek, rozsdabarna, terrakotta, mályva színek, méregzöld, zsályazöld és a mustársárga.

| #02 Merészebb árnyalatok: hódító zöldek és vörösek

Ha már a földszíneknél tartunk, fontos kiemelnünk, hogy 2024-től a színkörön két egymással szemben elhelyezkedő szín – a zöld és a vörös – különösen nagy figyelmet kap a következő években. A nyugalmat árasztó zsályazöld, a merészebb méreg- és smaragdzöld, valamint – a talán kicsit meglepő –burgundi vörös, és a mályva színek elegáns kontrasztja is teret kap az otthonunkban.

Kép: Muhhamed Ishaq Designs

A 2024-és év színe a Pantone Peach Fuzz is alátámasztja, hogy a piros szín pigmenteket tartalmazó árnyalatok újra hódítani fognak a következő években.

Kép: Nemai Studio

| #03 Organikus, íves formák

A 2020-as évek abszolút meghatározó trendje a szögletes “kocka-formáktól” való elköszönés, és az organikus íves formák térhódítása. Visszatérnek a boltívek , boltíves falak és polc rendszerek, kerek és íves kanapék és dohányzó asztalok, kerekded formájú lámpák. A cél a barátságosabb, lágyabb vonalak megjelenítése a térben a merevebb, szögletes formák helyett.

Kép: shopltk.com

| #04 Természetes anyagok és felületkezelések

Szintén a természetesség –  és a lágyabb formák felé való törekvésünk – egyik következménye, hogy egyre nagyobb arányban használunk természetes anyagokat és felületkezeléseket az otthonainkban. Főszerepben a fa anyag, a nyers beton, a természetes kövek és a natúr meszelt falak keveredése.

| #05 Natúr és luxus keveredése

Ha már a natúr anyagoknál tartunk, fontos kiemelnünk hogy a 2024-es évek egy nagy újítása – a korábbi natúr trendekhez képest – hogy a természetesen, natúr anyagokat luxus anyagokkal és kiegészítőkkel keverjük. Ez a korábbi lakberendezési trendekben nem volt jellemző: egy bársony függönyös, bőr fotelek, tapétás klasszikus enteriőrben elképzelhetetlen volt egy rattan lámpa, vagy természetes növényi rost szőnyeg.. Hát ez most megszűnik. J Adj teret a kreativitásodnak és a kifinomult érzékeidnek: a természetes – pl. Valódi fa, kő és pamut –  anyagokkal borított enteriőrbe nyugodtan tegyél bele egy kis luxust: jöhet egy pici üveg, arany, sárgaréz, egy márkás textil tapéta és a valódi bőr.

Kép: SampleBoard Studio

| #06 Minták

Vége a steril fehér és egyszínű falaknak: jöhetnek a minták ! Ez megnyilvánulhat különböző típusú, vagy különböző mintákban lerakott burkolatokban, egy falon megjelenő elegáns tapétában, vagy a textúrák keveredésében is. A cél, hogy kerüljük a túlságosan steril, unalmas, szimplán funkcionális felületeket, jöhet egy kis izgalom. 😉

| #07 Klasszikus elegancia a letisztult funkcionalitás helyett

Ahogy ebben a cikkben már beszéltünk róla, a szimpla, funkcionalitást előtérbe helyező minimalizmusba szép fokozatosan becsempészhetünk klasszikusabb belsőépítészeti megoldásokat és lakberendezési tárgyakat. A 2000-es évek elején még talán elképzelhetetlen volt, hogy ez a trend ilyen hamar visszatér, de mégis visszanyúlunk az időtálló klasszikus elegancia világába: boltíves formák a szögletes helyett, oszlopok és elegáns balusztrádok az üvegkorlát helyett, meleg színű nyílászárók az antracit helyett, elegáns függönyök, valódi bőr anyagok, és jöjjön egy Tiffany lámpa a skandináv olvasólámpa helyett.

| #08 Kültér és beltér összekapcsolása – növények mindenhol

Az otthon és a természet kapcsolata immáron életünk minden területén megjelenik – hál’ istennek – hiszen gondoljunk csak bele, hogy az elmúlt évtizedekben mit művelt az emberiség a bolygónkkal. Ideje visszatérni kicsit az anyaföldhöz: lebomló zacskót használunk, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, újrahasznosítjuk a régi tárgyainkat, és természetesen teret hódítanak a növények, a növények szeretete kültérben, és beltérben egyaránt. Belsőépítészetben ez leginkább úgy nyilvánul meg, hogy a nappali életterét összekötjük a teraszokkal, és a kültéri természetet igyekszünk vizuálisan megjeleníteni a belső térben is: egyre több növényt, beépített növény rendszert, növény falat tervezünk be az enteriőrbe, és tervezés során igyekszünk minden fát és élő organizmus megmenteni és betervezni a munkánkban. Itt egy gondolat erejéig visszatér nék arra, miért szeretünk egyre több zöld színt használni az otthonokban. 😉

Kép: Fancy House

| #09 Mesterséges Intelligencia és Okosotthonok

Az elmúlt években kikerülhetetlen téma: a mesterséges intelligencia és az okosotthonok használata a belsőépítészeti munkáinkban. Személy szerint az első okosotthonomat 2018-ban terveztem, ebben az RTL Klub interjúban mesélek róla – és hát azt kell mondjam, hogy ez a trend nemhogy csak erősödik, de szép lassan mesterséges intelligenciával párosul. Először talán kicsit félelmetes, mégis elkerülhetetlen jelenség – a saját projektjeimet és a naptáraimat is Mesterséges Intelligencia tervezi már (kisebb-nagyobb megelégedésemre), de azt hiszem, azzal nem lesz semmi baj, ha hazafelé tartva a GPS felismerő kinyitja nekünk a garázskaput, felfűti a nappalit, vagy bekapcsolja a kedvenc zenénk és a kávéfőzőnk, mire hazaérünk. 🙂

| #10 Egyediség felsőfokon

Non-plusz ultra, és a kedvenc trendem, hogy immáron nem ciki “másnak lenni”. Míg korábban – történelmi és politikai okokból , és Magyarországon főleg – nem volt túl pozitív, ha nem  illeszkedtél be a nagy masszába, addig napjainkra ez szinte divattá vált, az élet minden területén, így a lakberendezésben is. Végre nyugodtan felvállalhatjuk magunkat, a saját ízlésünket, az egyediségünket: ne féljünk egy egyedi utazásról hozott szuvenírt, szobrot vagy képet, egy egyedi tapétát, vagy személyes emlékeket őrző bútor darabot behelyezni a térbe. Ideje felvállalni, hogy minden egyes ember egyedi ezen a bolygón, Te magad is az vagy, és ezt nyugodtan , akár “trend-szerűen” felvállalhatjuk a saját otthonunkban, és minden enteriőrben. Legyünk mások, mint mások. 😉

Érdekel a lakberendező szakma? Érdekel, hogy hol és milyen formában érdemes lakberendezést tanulni, vagy szeretnéd megnézni, hogy én hogyan építettem fel saját profi Lakberendező cégem? Gyere el az  INGYENES ONLINE Lakberendező Karrierépítő előadásomra, és megmutatok neked mindent.  Itt tudsz regisztrálni a webinárra:  

Küldetésem

“Küldetésem, hogy motivációt, bátorságot, és magabiztos tudást adjak minden tervezőnek saját profi Designer Karrierje felépítésében.”

Korábbi tartalmaim

Kövess a közösségi médiában!