fbpx

A 3 leggyakoribb hiba, amit a kezdő Lakberendezők elkövetnek

A Lakberendező szakma elkezdése nem könnyű. Nekem sem volt fenékig tejfel. Én is követtem el hibákat. És habár a szakma kívülről talán egy kellemes, könnyen tanulható, kreatív időtöltésnek tűnik; a valóságban nagyon összetett tud lenni, és természetesen
Lakberendezési trendek 2023

 a Lakberendező / Designer képzéseken nem tudnak felkészíteni mindenre.

Ez persze nem csak a designer képzések sajátossága. Hiszen valljuk be, ha a szívünkre tesszük a kezünket: a mostani munkánkhoz szükséges tudás – legyen az bármilyen munka – hány százaléka az, amit “az iskolában tanítottak meg?”
(Nálam ez az arány ~10%; a maradék 90%-ot a munkatapasztalat hozta.)

És most ebből a tapasztalatból megosztanám veletek, hogy mi az a 3 hiba, amit a leggyakrabban elkövetnek a kezdő Lakberendezők, hogy Ti ezt már ne kövessétek el.

1 | A nagy referencia munkára vársz

A titok az, hogy nem létezik a „nagy referencia munka”. Minden munkatapasztalat tapasztalat, és minden tapasztalat lehet referencia. Ha lakberendezőként megtervezel egy IKEA-s konyhát a testvérednek, az is egy munkatapasztalat. Ha újratervezed a saját gardróbod, az is egy lakberendezési tapasztalat. Ha segítesz egy felújításon, és megörökíted az előtte-utána állapotokat, az is egy nagyon értékes projekt. Ha ezeket a munkákat szépen precízen dokumentálod, ez mind lehet a lakberendezési portfóliód része. 

2 | Nem mutatod meg magad, mert félsz, hogy nem vagy elég jó

A „nem vagyok elég jó” jelenség népbetegség. Ez viszont az oktatási rendszerünkhöz – is – köthető. Ha nem tudsz minden egyes szót bemagolni a versből, vagy nem 100%-osan a szabályok szerint töltöd ki a vizsgalapot,  „az már csak négyes”.  A designer szakma viszont ennél sokkal színesebb és kreatívabb. Kevesebb benne a szigorú kötöttség, így sokszor nagyon szubjektív, hogy “mi számít jónak”. A szolgáltatásaid tartalmát te alakítod, a lakberendezési stílusod te alkotod meg; a fantáziád határa pedig a csillagos ég. Ha a biztonsági előírásokat betartod a tervezési munkád során, minden további alkotásod a kedves ügyfeled fogja megítélni, így végső soron az ő véleménye számít leginkább. És bármit csinálsz tiszta szívből, nagy gondossággal, ami egyedi, arra lesz kereslet. Meg kell mutatni a nagyvilágnak, nem kell tőle félni.

3 | Nem kötsz megállapodást, vagy nem tartod magad hozzá

A Lakberendező szakma keretrendszere még nincs kiforrva. Ez nem egy közjegyzői munka, ahol minden lépés szabályok szerint zajlik. Azt teszel a szolgáltatásodba, amit szeretnél, és ott húzod meg a határt, ahol szeretnéd. Viszont, ha nem húzod meg a határt, vagy nem tartod magad hozzá, akkor nem fog működni.

Az, hogy milyen szolgáltatások tartoznak a munkádhoz, – pl. készítesz-e látványterveket, elmész- e az ügyféllel vásárolni, részt veszel-e a felújításon, vagy felfúrod-e a polcot a falra -, azt Te határozod meg.

Viszont erről mindig, minden esetben – írásban – meg kell állapodni, és Lakberendezési Árajánlatban, valamint Lakberendezési Szerződésben rögzíteni kell a feltételeket. Ez mindkét felet védi, és egy több hetes/ több hónapos projekt során, vissza lehet lapozni, ha „elfelejtettük”.

Természtesen a Beatadesign Karrier Program online felnőttképzésén pontosan, lépésről lépésre megtanítom a tárgyalás, a Lakberendezési árajánlat készítés, és a szerződés kötés menetét. Tarts velem, ha kedvet kaptál; kezdeti lépésként nézd meg az ingyenes mini videó tréningemet ! 😉

Érdekel a Lakberendező Karrier?

„Kezdeti Lépések egy profi Lakberendező Karrier felé” – ingyenes mini tréning: 

Küldetésem

“Küldetésem, hogy motivációt, bátorságot, és magabiztos tudást adjak minden tervezőnek saját profi Designer Karrierje felépítésében.”

Korábbi tartalmaim

Kövess a közösségi médiában!

Hírlevél