fbpx

A 3 leggyakoribb hiba, amit a kezdő Lakberendezők elkövetnek

A Lakberendező szakma elkezdése nem könnyű. Nekem sem volt fenékig tejfel. Én is követtem el hibákat. És habár a szakma kívülről talán egy kellemes, könnyen tanulható, kreatív időtöltésnek tűnik; a valóságban nagyon összetett tud lenni, és természetesen

 a Lakberendező / Designer képzéseken nem tudnak felkészíteni mindenre.

De ez nem feltétlen az ő hibájuk. Hiszen valljuk be, ha a szívünkre tesszük a kezünket: A mostani munkánkhoz szükséges tudás – legyen az bármilyen munka – hány százalékát oktatták az iskolában? (Nálam ez kb. 10%. A maradék 90%-ot a tapasztalat hozta.)

És most ebből a tapasztalatból megosztanám veletek, hogy mi az a 3 hiba, amit a leggyakrabban elkövetnek a kezdő Lakberendezők, hogy Ti ezt már ne kövessétek el.

1 | A nagy referencia munkára vársz

A titok az, hogy nem létezik a „nagy referencia munka”. Minden munka tapasztalat, és minden tapasztalat egy értékes referencia. Ha Lakberendezőként megtervezel egy IKEA-s konyhát a testvérednek, az lehet egy referencia munka. Ha újratervezed a gardróbod egy papírlapra megrajzolva, az is munka tapasztalat, és az is lehet referencia. Ha részt veszel egy felújításon, az egy még jobb tapasztalat, és még jobb referencia. Ha pedig mindezt csokorba kötöd, és dokumentálod, készíthetsz belőle egy Lakberendezési portfóliót. 

2 | Nem mutatod meg magad, mert félsz, hogy nem vagy elég jó

A „nem vagyok elég jó” jelenség népbetegség. Ez viszont az oktatási rendszerünkhöz – is – köthető. Ha nem tudsz minden egyes szót bemagolni a versből, vagy nem 100%-osan a szabályok szerint töltöd ki a vizsgalapot, „az már csak négyes”. A Designer szakmákban viszont összességében kevés módszertani szabály van. A kötöttségek nagy része biztonsági előírásokhoz köthető, és nagyon fontos (pl. konyha és fürdőszoba tervezés biztonsági szabályai); de ha ezeket gondosan betartod, a fantáziád határa a csillagos ég. És bármit csinálsz tiszta szívből, ami egyedi, arra lesz kereslet. Meg kell mutatni a nagyvilágnak, nem kell tőle félni.

3 | Nem kötsz megállapodást, vagy nem tartod magad hozzá

A Lakberendező szakma keretrendszere még nincs kiforrva. Ez nem egy közjegyzői munka, ahol minden lépés szabályok szerint zajlik. Azt teszel a szolgáltatásodba, amit szeretnél, és ott húzod meg a határt, ahol szeretnéd. Viszont, ha nem húzod meg a határt, vagy nem tartod magad hozzá, akkor nem fog működni.

Az, hogy milyen szolgáltatások tartoznak a munkádhoz, – készítesz-e látványterveket, elmész- e az ügyféllel vásárolni, részt veszel-e a felújításon, vagy felfúrod-e a polcot a falra -, azt Te határozod meg, nem az ügyfél.

Viszont erről mindig, minden esetben – írásban – meg kell állapodni, és Lakberendezési Árajánlatban, valamint Lakberendezési Szerződésben rögzíteni kell a felételeket. Ez mindkét felet védi, és egy több hetes projekt során, vissza lehet lapozni, ha „elfelejtettük”.

Természtesen a Beatadesign Karrier Program online felnőttképzésén pontosan, lépésről lépésre megtanítom a tárgyalás, a Lakberendezési árajánlat készítés, és a szerződés kötés menetét. Tarts velem, ha kedvet kaptál. 😉

Érdekel a Lakberendező Karrier?

„Kezdeti Lépések egy profi Lakberendező Karrier felé” – ingyenes mini tréning

Küldetésem

“Küldetésem, hogy motivációt, bátorságot, és magabiztos tudást adjak minden tervezőnek saját profi Designer Karrierje felépítésében.”

Korábbi tartalmaim

Kövess a közösségi médiában!