fbpx

„A kreatív szakmákból nem lehet megélni.” Igaz a mondás?

Mentorálási munkám során számtalan problémával találkoztam már, ami meggátolja az embereket abban, hogy sikeres lakberendezők, vagy sikeres kreatív vállalkozók legyenek. A legtöbben a mentoráltjaim közül azt gondolják, hogy azért nem sikeresek a szakmájukban, mert „nem elég jó tervezők.” Pedig az esetek nagy részében nem ezzel van a baj.
Lakberendezés - tervezés, tippek

Mentorálási munkám során számtalan problémával találkoztam már, ami meggátolja az embereket abban, hogy sikeres lakberendezők, vagy sikeres kreatív vállalkozók legyenek. A legtöbben a mentoráltjaim közül azt gondolják, hogy 

| azért nem sikeresek a szakmájukban, mert „nem elég jó tervezők.” Pedig az esetek nagy részében nem ezzel van a baj.

Az természetes nekünk, hogy ha sikeresek akarunk lenni a munkánkban, akkor szakmailag fejlődünk, és tanulunk: például beiratkozunk egy  lakberendező képzésre. Hozzám is rengetegen járnak, alapvetően a lakberendező tudásért. 

Azonban, amit az elején még maguk sem tudnak, az az, hogy a legnagyobb munka nem a lakberendező szakma elméleti tudásának elsajátításával lesz, hanem a téves, és borzasztóan ártalmas hitrendszerek lebontásával. Azon hitrendszerek lebontásával, amit számtalanszor hallottunk szüleinktől és nagyszüleinktől, és ami évszázadokon át égett be az agyunkba és a lelkünkbe, irányítva ezzel téves útra a sorsunkat. 

Nézzünk meg néhány ilyen téves hitrendszert együtt, egyesével. 

| „Túl szép, hogy igaz legyen”

Először is, miért ne lehetne egyszerre „szép” és „igaz” valami? Ha csak egy kisbaba első mosolyára gondolunk, vagy egy gyönyörű szép virágra, vagy a tenger hullámzására:   hát nem gyönyörű szép, és mégis igaz? Persze megértem, hogy sok rossz, és nehéz dolgot tapasztaltál már életedben. Ezzel a hitrendszerrel még nekem is dolgoznom kell. De abban biztos vagyok, hogy a legjobb és legszebb dolgok az életben, azok igenis egyszerre „szépek és valódiak”. És ha visszagondolsz a 3 legjobb élményre az életedben, valószínűleg azok is egyszerre voltak „túl szépek”, mégis „igazak”. 😉 Ha már itt tartunk, akkor ide vehetjük azt is hogy „Ami könnyen jött, könnyen megy.” Miért lenne így? A legjobb dolgok az ember életében könnyedén jönnek, és legtöbbször váratlanul. Csak fogadni kell őket szeretettel 😉

| „A pénzért keményen meg kell dolgozni.”

Az angolszász kultúra – és kedves amerikai mentorom – erre azt mondaná, nagy nevetés közepette, hogy „Work smart, not hard.” Ami annyit tesz, hogy „okosan dolgozz, ne keményen.” Mennyivel másképp hangzik, nem igaz? Hiszen minél nagyobb a tudásod a pénzteremtés témakörében, annál biztosabb, hogy egyre kevesebb erőfeszítéssel tudsz egyre több pénzt keresni. Jómagam ezért oktatok karrierépítést is képzéseimen – méghozzá ugyanolyan mélységben, mint a lakberendezést – hiszen, ha nem tanuljuk meg a pénzteremtés művészetét, akkor való igaz, hogy bármilyen kreatív szakmában vállalkozunk, halálra fogjuk dolgozni magunkat. Erre azonban nincsen szükség. Egy szimpla székfestő vállalkozással például 30 féleképpen tudok pénzt teremteni, egész könnyedén, ezt be is mutatom a lakberendező karrierépítő előadásomon.  😉

| „Jobb félni, mint megijedni”

Az egyik legnegatívabb, és legártalmasabb hitrendszer, amivel valaha találkoztam. Emberek milliárdjai élik le az életüket egy „folyamatos, általános félelemben”, pusztán azért, mert arra vannak kondícionálva, hogy „jobb félni, mint megijedni.” De miért lenne jobb?! Az ijedtség néhány másodpercig, a félelem viszont egy életen át tart. Vajon miért gondolja bárki, hogy jobb egy egész életen át félni valamitől, mint néhány másodpercre megijedni? Én a magam részéről az utóbbit választom. Inkább bátran belevágok mindenbe, aztán majd ráérek megijedni, ha rosszul sülnek el a dolgok. Az esetek nagy részében egyébként a félelmeink be sem követeznek. (Tipp: egy hónapon át minden nap írd le egy füzetbe , hogy aznap éppen mitől félsz, vagy min aggódsz. A hónap végén menj végig a listán, és vizsgáld meg, mennyi félelmed következett be valójában. 😉 )

| „A kreatív szakmákból nem lehet megélni”

És akkor végül, de nem utolsó sorban, amit a leggyakrabban hallok, az így hangzik: „A kreatív szakmákból nem lehet megélni.” Mondja sok szülő – alapvetően jószándékkal – a gyermekeinek a pályaválasztásnál. A legtöbb tanulóm ezért nem tanult már az érettségi után rögtön lakberendezést. Aztán több év „tévút” és egy-két gyermek után döbbennek rá, hogy annak idején mit is szerettek volna szívből csinálni. 

De vajon igaz az állítás? Vajon tényleg igaz, hogy a kreatív szakmákból nem lehet megélni? Természetesen ez így nem igaz. Az állítás nem is egy objektív tény, hanem egy vélemény, ami elterjedt a köztudatban. Ami talán elmondható, hogy „a kreatív szakmákból kreatívabban kell megélni.” De a határ természetesen a csillagos ég. 

A kreatív szakmákból nemhogy kiválóan meg lehet élni, de saját tapasztalatból mondhatom –  egy lakberendező vállalkozás, és egy lakberendező iskola vezetőjeként – hogy mostani kreatív cégeim árbevétele mellett a korábbi multicéges menedzseri fizetésem jelentéktelennek, és sokszor nevetségesnek tűnik visszatekintve. Kreatív válalkozóként egyetlen hónap alatt megkeresheted azt a pénzt, amiért egy klasszikus alkalmazotti állásban éveket dolgozol. 

Ezen az ingyenes előadáson bemutatom, hogy pontosan hogyan kell elindulnod ezen az úton. 

„Lakberendező karrierépítés kezdőknek és haladóknak” ingyenes online előadás