fbpx

Egy Építész vallomása a Lakberendező szakmáról

Lakberendezési trendek 2023

| Az elmúlt húsz évben nagyon elfáradtam… Valahogy másképp képzeltem az építész szakmát. 3 gyermek édesanyja vagyok, és minden gyermekem születésénél egyre inkább azt éreztem, hogy érzelmileg távolodok a szakmámtól… Valami hiányzik. Mindig is hiányzott.

– hallgatom egy kedves hallgatóm [Beatadesign Karrier Program] elcsukló hangját az első telefonbeszélgetésünk alatt.

| Talán a szüleim akarták, hogy építész legyek, már nem emlékszem… de engem legbelül mindig a lakberendezés, és a belső terek tervezése érdekelt. A térelrendezés, a színek, a formák, a minták... Az építészet pedig ennél sokkal szárazabb.

És ez valóban így van. Magyarországon az építészmérnök szaknak sokkal nagyobb presztízs értéke van, mint a lakberendezésnek. Míg az építész szakma többszáz éves hagyománnyal bír, a lakberendezést alig 30 éve oktatják Magyarországon. Szüleink, nagyszüleink gyermekkorában ez a szakma még nem is létezett. Így érthető a család hozzáállása, amikor 18 éves – kreatív, találékony, rajzolni szerető – gyermeküknek azt javasolják, hogy menjek csak az építész szakra a BME-re.

| Na de itt ugrik a majom a vízbe. Tudniillik ez a kreatív gyermeki lélek még nem tudja, hogy egy építészettel foglalkozó cég alkalmazottjaként fogja tengetni szürke hétköznapjait. És ő nem egészen erre vágyott.

Nem egy ilyen vallomást hallgattam végig az elmúlt években. A lakberendező és vállalkozásépítő képzéseimen átlagosan minden negyedik hallgató  építész. Van, aki azonnal, még az építész / építőmérnöki szak végzése közben keres fel az egyetemen, hogy elmondja „Bea, valami nem stimmel. Rengeteg mindent tanulunk az egyetemen, de engem ennek a nagy része nem érdekel”.

Lakberendezés, design - trendek

| És van, aki 10-20 év építőiparban eltöltött alkalmazotti tapasztalattal a háta mögött keres fel, hogy igazából mindig is saját vállalkozást szeretett volna, de nem tudja, hogyan vágjon bele.

Teljesen érthető, hogy nem tudja, hiszen az építész képzéseknek nem célja, hogy az építész hallgatók saját kreatív vállalkozást alapítsanak a képzés végén. Sem vállalkozási ismereteket, sem marketinget, sem énmárka építést vagy tárgyalástechnikát nem oktatnak a Műszaki Egyetemen, sem más építész szakon, hiszen az egyetemi oktatásnak nem célja a kreatív önmegvalósítás.

| A probléma ezzel az, hogy egy teljes életet leélhetünk így, egy folyamatos hiányérzettel. Eltelhet úgy az egész életünk, hogy „valami mindig hiányozni fog” mert társadalom által elvárt és elismert szerepekbe kényszerítjük bele magunkat, ahelyett, hogy vennénk a bátorságot, hogy megvalósítsuk végre az álmainkat.

Hozzáteszem, a saját álmainkat. Nem a szüleink, vagy a nagyszüleink álmait. És nem is azt, amit a szomszéd presztízs értékűnek tart.

A  „Túl szép hogy igaz legyen” ugyanis az egyik leglehúzóbb, legtévesebb hitrendszerünk, amivel tápláljuk magunkat. A saját magunk által választott szakma, a saját, legféltetettebb álmainkból táplált hivatás ugyanis egyszerre szép, könnyű, és igaz. Ez olyan út, amin könnyű lépkedni, nem görcsös, nem fúj szembe a szél, és minden nap élvezetes. 😉

Ilyen és ehhez hasonló témákról, a Lakberendező és designer szakmák szépségeiről, és Lakberendező karrier építésről fogunk beszélgetni ingyenes online előadásomon, ahova Téged is sok szeretettel várlak, függetlenül attól, hogy építész, belsőépítész, lakberendező vagy, vagy egyszerűen csak mindig is érdekelt ez a terület, és szeretnél fejlődni.

Küldetésem

“Küldetésem, hogy motivációt, bátorságot, és magabiztos tudást adjak minden tervezőnek saját profi Designer Karrierje felépítésében.”

Korábbi tartalmaim

Kövess a közösségi médiában!