fbpx

Lakberendező állások Magyarországon 2023-ban: Hogyan lehet bekerülni?

Talán az egyik leggyakoribb kérdés, amit az előadásaimon és a képzéseimen hallok tanuló és pályakezdő lakberendezőktől, az a következő:

| „Bea, hol vannak a Lakberendező állások, és hogyan lehet ebbe a körbe bekerülni?”

Legtöbbször – OKJ-s, most már IKK-s rendszerben – végzett pályakezdő lakberendezők kérdezik tőlem, bizonyítvánnyal a kezükben, hogy hol vannak a lakberendező állások, és hogy mégis hova küldhetik az önéletrajzot.

Ezek az önéletrajzok és motivációs levelek pedig százasával landolnak a postaládámban – szakmai gyakorlatra jelentkezve – végzett tervezőktől, abban reménykedve, hogy akad egy asszisztensi, vagy gyakornoki állásom, ahol elkezdhetik a szakmát. És ez valóban nem könnyű helyzet. Teljesen átérzem. Sem a jelentkezőnek, sem pedig a leendő munkáltatónak. Én is voltam kezdő, és most már látom mind a két oldalt.

Ezekre visszatekintve, és a többszáz lakberendezővel elbeszélgetve arra jutottam, hogy megosztom veletek, hogy mi az a 3 legnagyobb tévhit, amit a lakberendező szakma elkezdéséről gondolnak a kezdő tervezők.

| 1. tévhit: Majd jelentkezem egy másik tervező mellé, ahol jól kitanulom a szakmát, és utána egyedül fogom felépíteni a saját vállalkozásom

Óriási tévhit. Egyrészt azért, mert szélsőségesen kevés tervező mellett van lehetőség gyakornoki vagy asszisztensi állást találni, másrészt azért, mert azok a tervezők, akik ilyen pozícióba vesznek fel maguk mellé, ők nem a kreatív tervezői feladatokkal fognak megbízni, hanem azokkal az adminisztratív munkafolyamatokkal, amiket számukra terhes elvégezni. Így ezeknek a pozícióknak a célja nem a Te tudatos szakmai fejlesztésed lesz, hanem az, hogy az adott tervező válláról levedd az adminisztratív terheket, és a lóti-futi munkákat. Ez soha nem fog téged szakmailag annyira fejleszteni, hogy a pozíció elvégzése után saját lábra állj.

| 2. tévhit: Csak az első munkát kell megszerezni, utána majd szájhagyomány útján fogok terjedni

Igen, biztosan fontos lesz majd az első munkád, mint referencia munka. De azt várni, hogy majd ez utána magától fogja működtetni a karriered és a vállalkozásod, éveken át, anélkül, hogy hirdetnéd magad a nagyvilág előtt, óriási hiba. Sokan összekeverik a lakberendező szolgáltatásokat a kisebb értékű, és nagyobb hagyománnyal bíró szolgáltatások üzleti modelljével. Ilyen például egy körmös, vagy fodrász foglalkozás. A szakmának többszáz éves hagyománya van, a szolgáltatás általában párezer, vagy pár tízezer Ft, és ha igénybe vesszük a szolgáltatást, de nem tetszik, akkor „pár héten belül úgyis lenő”. Így nem olyan nagy a kockázat. Egy belsőépítészeti vagy lakberendezési szolgáltatás viszont a legtöbb esetben sokkal hosszabb ideig tart, kategóriákkal drágább, – legtöbbször többszázezer, többmillió Ft-os átalakításokról van szó – ami aztán évtizedeken át tartós marad. Sokkal nagyobb a kockázat, így sokkal nehezebb értékesíteni és ajánlani a szolgáltatást.

| 3. tévhit: A lakberendező szakmába csak kapcsolatok útján lehet bekerülni, ezért kell majd valaki, aki beajánl.

Tipikus esete a kifogás gyűjtésnek, és annak, amikor szakmai karrier építésünk elakadását egy külső körülményre fogjuk. „Ha valaki nem segít nekem, akkor el se kezdem, mert egyedül ez nem tud működni”. A jó hír az, hogy tud működni. Nincsen szükséged senki másra, csak saját magadra. Nincs szükség kapcsolatokra, sem befolyásos emberekre, sem nagy kezdőtőkékre. Nekem sem volt a birtokomban egyik sem ezek közül. Teljesen önállóan, egyedül építettem föl a belsőépítészeti és lakberendező cégeimet, szorgalmas munkával, segítség nélkül.

Hogy hogyan csináltam? Gyere el  ingyenes online Lakberendező Karrierépítő előadásomra, és megmutatom. Megmutatom, hogyan építettem föl saját profi Lakberendező karrierem, 6 kulcs lépésben. Ha nekem sikerült, neked is menni fog.  Itt tudsz regisztrálni:

Küldetésem

“Küldetésem, hogy motivációt, bátorságot, és magabiztos tudást adjak minden tervezőnek saját profi Designer Karrierje felépítésében.”

Korábbi tartalmaim

Kövess a közösségi médiában!