fbpx

Melyik Lakberendező programot válasszam?

Lakberendezés - tervezés, program, szoftver

Ha ezt a cikket olvasod, valószínűleg már belekóstoltál a lakberendezők és belsőépítészek világába; sőt, megtapasztaltad, hogy mi tervezők sokszor digitális látványtervező – pl. lakberendező-, építész-, CAD, BIM, renderelő –  szoftvereket használunk munkáink megjelenítésére. 

Habár egy lakberendezési munkát számtalan módon be lehet mutatni a kedves ügyfélnek – például kézi rajzokkal, prezentációkkal -, erre nincsen kötelező szabály, mégis 

| a digitális látványtervezés manapság a legnépszerűbb, legmodernebb, és kétségtelenül a legprecízebb módja terveink bemutatására.

Na de jogosan merül fel a kérdés, hogy mégis melyik látványtervező / lakberendező szoftvert válasszam a tervezési munkámhoz?  Hiszen az ingyenes lakberendező programoktól kezdve, a néhány százezer forintos tervező szoftveren át, a többmillió forintos CAD szoftverig olyan nagy a választék, hogy elveszünk a kínálatban. Nem beszélve arról, hogy míg egyes szoftverek kezelését néhány napon belül meg lehet tanulni, más szoftverek elsajátítása hónapokat, akár éveket vehet igénybe.

Az igazság az, hogy

| nincsen egyetlen egy Jolly Joker szoftver, ami a legjobb, és ami minden tervezőnek / lakberendezőnek tökéletes. Mint ahogy nincs olyan sem, hogy „ez a legjobb autó, ami mindenkinek jó”

Van akinek az X5-ös BMW is szűkös, van aki pedig SMART-tal jár, mert az a legmegfelelőbb a céljainak. És persze a szempontjaink az idővel is változnak, hiszen az is lehet, hogy régen még a bömössel jártál, de később rájöttél, hogy ideje lecserélni egy SMART-ra, mert drága a benzin, és nem tudsz a Deák téren parkolni.

Jómagam is számtalan szoftvert használok, és használtam pályafutásom során, mindig minden szoftvert kipróbálok és megtanulok,  folyamatosan képzem magam, hogy a lehető legjobb megoldást tudjam nyújtani az ügyfeleimnek; és természetesen minden évben felülvizsgálom a látványtervezési stratégiám. Ez a valóságban azt jelenti, hogy

| különböző projekteken különböző szoftverekkel dolgozom, egy projekten belül is több különböző programot használok, és van hogy látványtervezőket vonok be a munkába. A lényeg, hogy az adott projekt céljainak, és az ügyfél igényeinek a lehető legjobban megfeleljen, mind minőségben, mind határidőben, mind tervezési költségben.

Az előző példával élve, nem tudsz eladni egy X5-ös BMW-t egy olyan ügyfélnek, akinek egy SMART-ra van szüksége.

Ha valakinek például 1 héten belül kell egy konyha terv, akkor eszembe sincs elővenni egy AutoCad-3DSMax szoftver párost, mert jóformán meg sem tudom nyitni a programokat ennyi idő alatt. 😊 Ilyenkor valószínűleg szóban adok tanácsot, vagy Powerpoint prezentációban mutatom meg az ötleteimet, vagy ha nem fér bele a munkamenetembe, akkor nem vállalom el a munkát. 

Ezzel szemben, ha egy nagyobb építkezésbe csöppenek, és fontos az ügyfélnek a látványterv, akkor előveszek egy-két komolyabb tervező szoftvert; van hogy egy ingatlanhoz többet is. Például lehet, hogy a házat magát Archicad-del modellezem le, az emeletes ágyat szívesebben összerakom Sketchup-pal, renderelni egy harmadik szoftverrel fogok, retusálni egy negyedikkel; és akkor még nem beszéltem a dokumentációról. Ezen belül pedig bármelyik folyamatba jöhetnek a látványtervezők, nyugodtan kiszervezheted bármelyik munkafolyamatot, ha szeretnéd. 😉 A kulcs, hogy legyen benned rugalmasság, és találd meg azt a kombinációt, ami számodra is kényelmes, és az ügyfélnek is megfelelő.

Összefoglalva, nem kötelező látványtervező szoftverrel dolgoznod, és az sem kötelező, hogy több szoftvert használj egyszerre. De az nagyon fontos, hogy mindig olyan eszközökkel dolgozz, ami  számodra  a legjobb, és neked a legjobban kézre esik. Teljesen mindegy hogy másnak iPhone-ja van, ha neked az Android rendszere a logikusabb.

Tervezés - program, tablet, szoftver, lakberendezés

| Íme a legfontosabb szempontok, ami alapján ki tudod választani a megfelelő szoftver(eke)t:

  1. Projekt típusa és mérete pl. egy IKEA-s konyha, vagy a Nemzeti Színház
  2. Ügyfél típus Családok, beruházók, ingatlanosok? Mik az ő igényei/szempontjai?
  3. Szolgáltatás típusa Mit tartalmaz a Te szolgáltatásod, és mekkora hangsúlyt kap a szolgáltatásodban a látványterv?
  4. Határidő Milyen határidővel tudsz / szeretnél dolgozni? Pár napos, vagy pár hónapos projekteken dolgozol szívesebben?
  5. Saját lehetőségeid Mennyi időd, és pénzed van a látványtervező program megtanulására?

Ezek tükrében érdemes minden híresebb látványtervező program próbaverzióját letölteni, és minél több tapasztalatot szerezni vele. A próbaverziók általában 30 napig ingyenesek, és mindig vannak oktató videók hozzá az interneten. Ha az alatt a 30 nap folyamatos használat alatt nem kedveled meg a programot, akkor valószínű később sem fogod. Néhány népszerű tervező szoftver, a teljesség igénye nélkül:

AutoCAD | ArchiCAD | Sketchup | V-ray | Corona | Cinema4D | 3dsMax (…)

Érdekel a Lakberendező Karrier?

„Kezdeti Lépések egy profi Lakberendező Karrier felé” – ingyenes mini tréning:

Küldetésem

“Küldetésem, hogy motivációt, bátorságot, és magabiztos tudást adjak minden tervezőnek saját profi Designer Karrierje felépítésében.”

Korábbi tartalmaim

Kövess a közösségi médiában!