fbpx

Online lakberendező képzések: Megéri belevágni?

Belsőépítészként és gyakorló lakberendezőként évek óta fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, hogy „milyen lakberendező képzést érdemes választani?” és hogy vajon „Az online lakberendező képzésekre érdemes-e beiratkozni?”.

Belsőépítészként és gyakorló lakberendezőként évek óta fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, hogy „milyen lakberendező képzést érdemes választani?” és hogy vajon „Az online lakberendező képzésekre érdemes-e beiratkozni?”. 

A válaszom az, hogy egy képzés színvonala soha nem attól függ, hogy milyen platformon (személyesen vagy online) van közvetítve. Magam részéről 3 diplomát, 4 nyelvvizsgát, és számos „OKJ-s rendszerű”, és bejegyzett Felnőttképzést végeztem már el, Magyarországon és külföldön egyaránt. A tapasztalatom az, hogy az oktatás színvonala soha nem attól függött, hogy személyesen vagy online tanultam. Sokkal inkább attól, hogy milyen céllal, és milyen alapossággal van összeállítva a tananyag, valamint, hogy milyen szaktudással és szenvedéllyel oktat az oktató. 

Hiszen akármilyen jól van összeállítva egy tananyag, ha az oktató nem tudja, vagy nem akarja (!) átadni a tudást, akkor a tankönyv önmagában mit sem ér.  Ha pedig nem megfelelő a tananyag (pl. felületes, vagy nem a célnak megfelelő), akkor ezen egy lelkes oktató sem tud segíteni. 

Életem leghatékonyabb és leginformatívabb képzése egy néhány hónapos online képzés volt; a legkevésbé gyakorlatias és használható tudást pedig egy 3,5 éves magyarországi egyetemi oktatáson kaptam. 

Pont ezért döntöttem úgy, hogy a saját Lakberendező Felnőttképzésemet is online rendszerben indítom el. Megosztom veled az 5 legfontosabb okot, amiért úgy gondolom, hogy az online képzés sokkal hatékonyabb. 

1. Rugalmas időbeosztás: akkor tanulsz, amikor időd engedi

Talán nem kell neked bemutatnom, hogy ebben a rohanó világban mekkora kincs tud lenni a rugalmas időbeosztás: akár tanulásról, akár munkáról van szó. Munka, gyerekek és család mellett az, hogy bármikor odaülhetsz a számítógéphez – korán reggel, vagy késő este – amikor éppen időd engedi, és amikor éppen kedved van, a legnagyobb kincs a világon. 

2. Megállítod, visszatekered. Addig hallgatod, amíg meg nem érted

Mivel nem vagyunk egyformák, és nem egyformák az erősségeink sem, úgy gondolom, bármilyen oktatási rendszerben is tanulunk, biztosítani kellene azt, hogy mindenki a maga tempójában sajátíthassa el a tananyagot. Hiszen vannak olyan tananyagok, amik könnyebben mennek, és szívesen átpörgetnéd, de vannak olyan témakörök, amiket háromszor-négyszer is szívesen meghallgatnál. Egy zárt rendszerű online oktatásban (ahol a tananyagok előre rögzített videóleckék) ezt könnyedén megteheted. Nem hallottad, vagy nem értetted? Megállítod, visszatekered. ☺ 

3. Nem veszítesz időt az utazáson

Kiszámoltad már, hogy hány órát töltöttél azzal életedben, hogy „iskolába jársz”? ☺ És itt nem arra az időre gondolok, amikor az iskolapadban ülsz. Hanem arra, amikor buszon, metrón, villamoson ácsorogsz, vagy autót vezetsz, hogy beérj az iskolába. El tudod képzelni, mennyivel több tudással rendelkeznél most, ha ezekben a holt időkben is tanulhattál volna? Egy online képzésen minden egyes percet a tudásod fejlesztésébe forgathatsz. Nincs többé elvesztegetett idő. 

4. Vidékiek és kismamák előnyben

Magyarországon az oktatási rendszer szélsőségesen főváros-centrikus. Persze ez a legtöbb európai országban így van. Na de mi lesz a vidékiekkel? Vagy kismamákkal? Vajon igazságos elvárni egy debreceni, győri, pécsi, vagy szegedi tanulótól, vagy egy többgyermekes kismamától, hogy ugyanúgy teljesítsen az oktatáson, amikor háromszor annyi erőfeszítésébe telik ingázni a fővárosba? Pont ezért fantasztikus lehetőség az online oktatás. Akkor ülsz oda tanulni, amikor épp időd engedni, és végre megnyílik a tér a vidékiek és a kismamák számára is. 

5. Utazás, nyaralás, vagy költözés közben is tanulhatsz

Ha online tanulsz, teljesen mindegy, hogy éppen hol jársz a világban. Ha neked nyaralás vagy utazás közben jobban esik a tanulás, előveszed a telefonod, vagy a tableted, és folytatod a tananyagot ott, ahol abbahagytad. Nem vagy bekorlátozva, nincs többé „azért nem költözünk el, mert ide köt az iskola”, vagy „nem tudunk elutazni, mert nem hiányozhatok a tanfolyamról.”  Ez 2024-ben már a múlté. Egy online iskola nem köt téged sehova. Tanulhatsz vonaton, repülőn, országon belül, vagy országhatárokon kívül. Szabad vagy időben, és térben is.

Én a magam részéről órákig tudnék még érvelni az online oktatás mellett, mert nagyon megszerettem az elmúlt években. Nem is tudnám már elképzelni az életem egy iskolapadban ücsörögve. Az pedig egy óriási tévhit, és általánosítás, hogy egy képzés „gagyi ha online”.  Az oktatás színvonala nem a platformtól függ, hanem a tananyag színvonalától, és az oktató személyétől. Engedd meg, hogy ebből adjak neked egy kis ízelítőt. 

Ha érdekel a lakberendező karrier építés, és a saját Online Lakberendező Képzésem, gyere el ingyenes online előadásomra, ahol bemutatom neked az egész lakberendező oktatási rendszert, a lakberendező karrier építést lépésről lépésre, és az előadás végén kérdezhetsz tőlem bármit a szakmáról, nagyon szívesen segítek. Itt tudsz regisztrálni, várlak szeretettel: