fbpx

Többmillió forintos látványtervező szoftverek: érdemes rá költeni?

Lakberendezési trendek 2023

Számtalanszor hallom a kérdést tanuló és pályakezdő lakberendezőktől, belsőépítészektől és designer-ektől:

| Érdemes milliókat költeni egy lakberendező / belsőépítész szoftverre?

Jogos a kérdés. Hiszen az mindenki számára egyértelmű, hogy a lakberendező szakma egy vizuális szakma, melynek jelentős része a látványra épül. A látvány pedig hiába él gyönyörűen a fejünkben, azt meg kell mutatni a kedves ügyfélnek is. Lehetnek akármilyen szuper kreatív ötleteid, ha nem tudod megmutatni – eladni ! – a terveidet, a kedves megrendelő nem fogja kifizetni.

Az is kétségtelen, hogy a mai rohanó világban a digitális látványtervezés minden lakberendező és belsőépítész életét könnyebbé teszi. A kézi rajzoláshoz képest a tervezés sokkal gyorsabb, pontosabb, precízebb, és könnyebben variálható az ügyfelek elvárásai alapján.

| Na de mennyi időt, pénzt és energiát fektessünk egy látványtervező szoftver megtanulásába?

Hiszen léteznek ingyenes lakberendező szoftverek, melyek megtanulása egy-két napot vesz igénybe, de léteznek több millió forintos CAD és BIM szoftverek is, melyek elsajátítása hónapokat, de akár éveket vehet igénybe. Vajon megéri ennyi időt és pénzt fektetni egy szoftver megtanulásába?

Először is, szeretném tisztázni, hogy a tévhitekkel ellentétben 

| nem attól leszel jó tervező, hogy drága lakberendező szoftvert használsz. A jó szakács vacak tűzhelyen is finomat főz.

Valóban megkönnyíti az életünket egy profi látványtervező szoftver. Ez tény. Mint ahogy a szakács életét is megkönnyíti egy profi Miele sütő. De ha ez nem áll rendelkezésre, abból főzünk, amit a hűtőben találunk, és abból hozzuk ki a maximumot, amink van.

Saját pályafutásom első évében egyáltalán nem volt látványtervező szoftverem. Sőt. Kézzel rajzoltam, Powerpoint prezentációkban mutattam meg az ötleteimet, és ha szükséges volt, bevontam társ tervezőket hogy készítsék el nekem az általam elképzelt látványt. Az ügyfeleimet ez a legkisebb mértékben sem érdekelte. Folyamatosan tele volt a naptáram, hónapokra előre, már az első évben. Látványtervező programot csak jóval később vásároltam, pályázati támogatással, illetve minden elérhető program próbaverzióját használtam, amíg tudtam.

Ahhoz, hogy sikeres lakberendező legyél, nem kell milliókat költened látványtervező szoftverre, főleg nem a pályafutásod elején.

| A pályafutásod elején két dolog sokkal fontosabb lesz, mint a drága szoftver. Az egyik, hogy megtaláld önmagad, a saját egyedi stílusod és szolgáltatásod ebben a nagyon kreatív iparágban. A másik, hogy folyamatos legyen a cash-flow (áramló készpénz) a vállalkozásodban.

Hiszen akármilyen csodálatos, és kreatív szakma a lakberendezés, a tejet a Tesco-ban készpénzért adják, a készpénzhez pedig minél előbb fizetőképes ügyfeleket kell szerezned; függetlenül attól, hogy a kedves ügyfél a kézi rajzaidért, a Powerpoint preziben bemutatott ötleteidért, vagy a szóbeli tanácsaidért fizet. Tudnillik

| az ügyfélnek soha nem egy "nagyfelbontású render kép kell VR szemüveggel és 4 db falnézettel." Az ügyfélnek megoldás kell a problémára.

És ha azt a problémát megoldod neki, elégedett lesz a szolgáltatással, és nem fogja kérdezni, hogy milyen márkájú eszközökkel vagy szoftverekkel dolgoztál.

Néhány ilyen elégedett ügyfél után pedig félretehetsz egy profi lakberendező szoftverre, vagy felvehetsz a cégedbe látványtervezőket, kedved szerint. 😉

Azt pedig, hogy pontosan milyen eszközökre és szoftverekre érdemes költeni egy lakberendező vállalkozásban, természetesen részletesen, és kimerítően oktatom a Beatadesign Karrier Program akkreditált online felnőttképzésén. Ha érdekelnek a részletek, gyere el a következő ingyenes, online Lakberendező Karrier Előadásomra, ahol beszélgetünk a lakberendező szakmáról, és bemutatom a képzést részletesen.

Érdekel a Lakberendező Karrier?

Gyere el ingyenes online előadásomra:

Küldetésem

“Küldetésem, hogy motivációt, bátorságot, és magabiztos tudást adjak minden tervezőnek saját profi Designer Karrierje felépítésében.”

Korábbi tartalmaim

Kövess a közösségi médiában!