fbpx

Luxushobbi vagy Hivatás? Mennyit keres egy Lakberendező?

| A Lakberendezés unatkozó háziasszonyok luxushobbija

– felelte nagymamám a kérdésemre, hogy „Mit gondol az ő generációja a Lakberendezőkről”. Nem bántásból mondta, és nem is a személyes álláspontját. De a generációja véleménye a rideg valóság, és a sztereotípiáktól nehéz megszabadulni.

Na de mi az igazság? Miért gondolja azt bárki, hogy a Lakberendezés egy „luxushobbi” , és nem egy hivatás?

Először is azért, mert nagyon friss a szakma. Nincs hagyománya. Lakberendezést az 1990-es évektől oktatnak az országban, kb. 30 éve. Sokunk születésekor még nem is létezett ez a foglalkozás.

Másodszor, a magyar mentalitásba beleégett, hogy

| nem engedjük meg magunknak, hogy egy kellemes, kreatív tevékenységből jól éljünk.

„Túl szép hogy igaz legyen” – mondjuk sokszor. Ismerős? Pedig ez ennyire egyszerű. Túl szép, mégis igaz.

A Lakberendező szakma egy szerelem szakma, és szinte 100%-ban „választott”. Nem a több generációs családi hagyomány miatt leszünk tervezők, és nem is amiatt, mert „apám azt mondta, hogy ezzel jól lehet keresni”. Hiszen, honnan is tudná édesapám, akinek az élete nagy részében még nem létezett ez a hivatás.

| Na de mi a helyzet most Magyarországon? Van igény a Lakberendező munkára?

A Lakberendező szakma manapság hiányszakmának számít. Az építőipar dübörög, sorra épülnek az újépítésű ingatlanok, az építkezésekre és felújításokra költhető állami támogatások mennyisége történelmi magaslatokba emelkedett. Az építőipari fellendülés és szakemberhiány pedig a Lakberendező és Belsőépítész szakmákra ugyanúgy vonatkozik.

| Körülbelül ötször annyi Lakberendezőre lenne szükség, mint amennyien most vagyunk.

Az égető kereslet pedig – közgazdászok előnyben –, mindig drágítja a kínálatot. Nem újdonság, hogy amiből kevés van, az drágább.

| Úgy, ahogy az építőiparban lassan arany áron van a tégla, ugyanúgy a szakemberek – beleértve a Lakberendezők - munkadíja is egyre értékesebb.

És hogy mekkora ez a munkadíj? Ez természetesen szakemberenként eltér, és nagyon sok árazási stratégia létezik. A képzéseimen 10 féle árazási stratégiát oktatok. De nem szeretek mellébeszélni, úgyhogy nézzük meg konkrétabban. 

A legelterjedtebb árazási mód Magyarországon a négyzetméter alapú árazás, és a tervezési díjak átlagosan 5.000-25.000 Ft/ m² közé esnek, attól függően, hogy mennyire tapasztalt a tervező, és mi mindent kérünk a szolgáltatásba. Ezen felül még felmerülhetnek óradíjas plusz költségek, pl. kiszállási díj, tanácsadás, művezetés, stb..

| Így könnyen kiszámolható, hogy egy 2-3 hálószobás, 100 m² -es családi ház lakberendezési tervezése átlagosan 0.5 - 2.5 millió Ft-ba kerül. [2022].

Az, hogy egy tervező hány ingatlanon dolgozik párhuzamosan, az pedig kapacitás függő. Határ a csillagos ég, és persze a Lakberendező döntése. 

És hogy megfizetik-e ezt a magyarok? Erre csak annyit szoktam mondani, hogy pillantsunk rá az ingatlan.com-ra, és nézzük meg a környékünkön lévő ingatlanok vételárát.

Ha valaki elkölt ~90-100 millió Ft-ot egy családi házra, miért gondoljuk, hogy nem fogja a 101. millió Ft-ját elkölteni arra, hogy egy Lakberendező megtervezze neki?

Érdekel a Lakberendező Karrier?

„Kezdeti Lépések egy profi Lakberendező Karrier felé” – ingyenes mini tréning :

Küldetésem

“Küldetésem, hogy motivációt, bátorságot, és magabiztos tudást adjak minden tervezőnek saját profi Designer Karrierje felépítésében.”

Korábbi tartalmaim

Kövess a közösségi médiában!

Hírlevél